20 tips om energie te besparen

1 apr 2023 | Duurzaam Lippenhuizen

Hieronder vind je 20 tips om energie te besparen.  

Nu de lente nadert en het energieverbruik in huis vermindert, gaan de energiecoaches uit Lippenhuizen door om onze dorpsgenoten te adviseren met een aantal eenvoudige tips om energie te besparen. 

Sommige van deze tips liggen zo voor de hand, dat je ze vast al gedaan zult hebben. Ons advies is check de tips een voor een en kijk wat je zelf nog kan doen. En misschien heb je nog meer eenvoudige tips die hieronder niet vermeld zijn, maar toch echt besparen. Heb je tips? Stuur deze dan naar normanelsandrews@ziggo.nl

 We zouden het goed vinden dat ervaringen van dorpsbewoners gedeeld worden, zodat iedereen er wat aan heeft. Of kan hebben. Voor meer detail van onderstaande tips kijk je op www.hier.nu of benader (gratis!) de energiecoaches van Lippenhuizen:  

Norman Andrews normanelsandrews@ziggo.nl

Willem van den Pol   post@willant.net

Schelte Goinga shj.goinga@gmail.com

Geert Kooistra  info@kooistrabouw.nl

Of naar : duurzaamlippenhuizen@gmail.com

Besparen van gas:

 1. Verwarm alleen de ruimtes die je gebruikt en alleen op de momenten dat je thuis bent. Doe de deuren in huis dicht, zodat de warmte in de kamer blijft. 
 2. Zet de verwarming ongeveer een uur voordat je weggaat of naar bed gaat uit of lager. Maak eventueel gebruik van een timer of slimme thermostaat. 
 3. Als je een stapje verder wilt gaan, doe je de verwarming wat lager dan je gewend bent. Komt die fijne dikke trui ook nog eens van pas. 
 4. Zet je cv-ketel op een lagere temperatuur. Bij veel cv-ketels kun je de temperatuur van het water instellen. Zie hiervoor je gebruiksaanwijzing van je cv-ketel of zoek je cv-ketel instellen op You Tube.  Zet de temperatuur voor de verwarming (niet voor het tapwater!) bijvoorbeeld op 60 graden. 

Minder stroom verbruiken met verlichting en elektra:  

 • Doe het licht uit in de ruimtes waar je niet bent. 
 • Vervang gloeilampen en halogeenlampen in huis door ledlampen. 
 • Zet apparaten zoals de televisie, laptop en andere ICT niet op stand-by, maar helemaal uit en laat stekkers niet ongebruikt in het stopcontact. 

Minder water en stroom verbruiken:

 • Was zoveel mogelijk op dertig graden. 
 • Spaar je was op, zodat je minder vaak hoeft te wassen (win-win!) en de wasmachine vol is wanneer je hem aanzet. 
 • Hang je was te drogen in plaats van de droger te gebruiken. 
 • Douche niet te lang en maak gebruik van een waterbesparende douchekop.

Energie besparen in de keuken: 

 1. Gebruik de eco-stand van de vaatwasser, als je die hebt, en spoel je vuile vaat niet af voordat je het in de vaatwasser zet.  
 2. Laat de deur van de koelkast niet openstaan. 
 3. Ontdooi je vriezer regelmatig. 
 4. Zet het warmhoudplaatje van je koffiezetapparaat zo snel mogelijk uit door bijvoorbeeld een thermoskan te gebruiken. 

Kleine maar effectieve isolerende maatregelen: 

 1. Plaats radiatorfolie achter de radiatoren. Met radiatorfolie kun je snel en makkelijk energie besparen. Het zorgt er namelijk voor dat er minder warmte van je radiator naar buiten ontsnapt.
 2. Plaats tochtstrip bij ramen en deuren. 
 3. Geen dubbel glas? Breng isolerende raamfolie aan. 
 4. Open gordijnen om de warmte van de zon binnen te laten, maar sluit ze op tijd om warmte vast te houden. Ook kan je een gordijn voor je voor- en/of achterdeur hangen om zoveel mogelijk warmte binnen te houden. 
 5. Isoleer de cv-leidingen.