Eendagsbestuur – Vrouwen van Nu

13 mrt 2023 | Vrouwen van Nu

Op dinsdagmiddag 21 februari waren Margriet Kemper en Froukje Reitsema (ons bestuurslid trouwens) te gast voor de theatrale vertelling ‘Elkaars andere’. Zestig jaar geleden waren zij buurmeisjes te Leeuwarden. Margriet kwam uit Indonesië (Indië zeiden we toen) en Froukje uit het noorden van ons land. Dat zij naast elkaar kwamen wonen heeft hen voor een deel van hun leven gevormd. Zij gingen destijds, zoals kinderen doen, zonder reserve met elkaar om: blank en bruin.

Hun vertelling was ontroerend, verhelderend en ook wel vrolijk uit een andere tijd met betekenis voor de huidige. Koloniaal verleden, vluchtelingenstromen, angst, nieuwkomers-problematiek en inclusief denken kwamen aan de orde. Alles ging/gaat namelijk altijd over mensen van vlees en bloed, de ander en ik, ik en de ander.

Margriet en Froukje zetten hun verhaal tevens kracht bij door eigen gedichten voor te dragen, uiteraard met een duidelijke link naar het onderwerp. Aan het eind van de vertelling dreigde even een conflict (gespeeld) toen Margriet Froukje confronteerde met een poëzieversje. In 1959 schreef Froukje in haar album: der rûn ris in negerfamke op it strân… Tja.

De buurt van Hieke en Tine verzorgden deze middag en Truus bedankte de dames voor deze mooie middag.

De volgende avond is op 18 april dan komt Joukje Minnema . Zij vertelt over haar werk als kostuumnaaister