Friese Rijders komen met nieuwe actie.

17 feb 2024 | Overig

De nood is hoog in deze wintertijd. Daarom komen de Friese Rijders met een nieuwe actie, hiermee wordt belangrijke humanitaire hulp in de vorm van 100.000 gevulde bananendozen en zes specifieke items voor de meest hulpbehoevenden in een land in oorlog geboden. De uitdaging is groot, de hulpvraag groter! De Friese Rijders gaan voor 100 vrachtritten in 20 weken, om zo honderdduizenden mensen te helpen.

Friesland, Groningen en Drenthe

De vrijwilligersorganisatie draagt de naam Friese Rijders, maar heeft sinds het uitbreken van de oorlog veel bijval gekregen in Groningen en Drenthe. Deze actie kan dan ook alleen slagen wanneer deze uitdaging gezamenlijk wordt aangegaan. Er zijn ongeveer 1.750 dorpen, steden en gehuchten in Noord-Nederland. Tevens dus een oproep om in actie te komen in al deze dorpen en steden.

Unieke lijn binnen Oekraïne
Door het unieke netwerk van 450 chaplains van leger en politie komen de goederen op de plek waar dat het meest nodig is. Dit zijn bijvoorbeeld blinden, weduwen, armen en wezen. Maar de goederen komen ook in het frontlinie-gebied wat circa 1200×100 km groot is. Hier leven honderdduizenden burgers onder zware omstandigheden. Waar nodig brengen ze ook goederen naar soldaten in het frontlinie-gebied. Want velen waren voor de oorlog geen soldaat. Zij leven nu onder continue dreiging en spanning in de kou en modder, terwijl er elk moment een levensbedreigende situatie kan ontstaan. Ook zij hebben onze humanitaire hulp hard nodig.

Distributiecentrum
Voor het bijeenbrengen van alle bananendozen is een distributiepunt geopend in Haulerwijk. De plek is een bewuste keuze omdat het centraal ligt voor elke actiegroep of individu in het noorden. Hier komen alle bananendozen binnen en worden ze gecontroleerd en gereed gemaakt voor transport. Dit gebeurt door de Oekraïense gemeenschap die in Haulerwijk als vluchteling woont. Zij helpen mee om zo hun thuisland deze winter door te helpen.

De vrachtwagens worden hier geladen en rijden rechtstreeks naar één van de vier losadressen in Oekraïne. Daarna start de verspreiding van de dozen en goederen. Hiervoor maakt de organisatie gebruik van een groot en betrouwbaar netwerk van militaire chaplains. Zij verspreiden de dozen naar de meest hulpbehoevenden en daar waar de nood het hoogst is.

Uitdaging
Ga jij in jouw dorp de uitdaging aan om een actiegroep op te zetten. Je buren en medebewoners betrekken bij deze actie om hulpgoederen en sponsorgeld in te zamelen ten behoeve van Oekraïne.

Helpt u mee? Alleen samen kunnen we dit doel bereiken.

Kijk voor meer info op www.frieserijders.nl