Een schoolweek van groep 5 en 6

22 jan 2022 | Groep 5/6

Wij, de kinderen van groep 5 en 6, willen jullie graag vertellen waar wij op school allemaal mee bezig zijn. We hebben ’s morgens een vast ritme. We beginnen met lezen en daarna gaan wij rekenen. Na de pauze hebben we spelling, taal, begrijpend lezen en/of werken we aan de weektaak. In de middag hebben we andere vakken, zoals aardrijkskunde, geschiedenis, natuur, verkeer, Frysk, Engels en crea. En natuurlijk gymmen we ook nog 2x in de week. Omdat wij een heel nieuwsgierige groep kinderen zijn, werken we ook met Grej of the Day, Denkvierkanten en Nieuwsgierige Dag-challenges! Nieuwsgierigheid is dé brandstof voor ontdekken, onderzoeken en leren.

Voorbeeld van een Denkvierkant: welke hoort er niet bij? En waarom niet!? De reiger hoort er niet bij, omdat je reiger met de -ei schrijft en de andere drie woorden met de -ij. De wijsvinger hoort er niet bij, omdat de andere drie dieren zijn en een wijsvinger is een lichaamsdeel.

Schoolmelk en schoolfruit (Anouk en Lotte) We krijgen op woensdag, donderdag en vrijdag schoolmelk en schoolfruit. Er is melk en er is ook karnemelk. Dat is heel lekker. Naast fruit krijgen we ook groente. We krijgen appels, meloen en pastinaak. Maar ook kaki’s, worteltjes en nog veel meer.

Tosti dag (Hidde en Tymen) Iedere woensdag hebben wij tosti dag. Dan nemen we een tosti mee en eten we het op school op. Een broodje kaas, ham en kaas, salami en soms zelfs chocopasta. Alle broodjes veranderen in het tosti ijzer tot tosti’s. Smullen maar!!!

Schema pannakooi (Lieke en Robin) Het voetbalschema is om te kijken wanneer wij pannakooi hebben. Wat is een pannakooi en een voetbalveld? Wat kan je er doen? Je kunt erin voetballen. En wij voetballen er heel vaak in. Ik ben Lieke en ik ben meestal scheids met Anouk. En ik ben Robin en ik voetbal erin met mijn vrienden.

.

Spellingefenen.nl en Taaloefenen.nl (Kayli en Annemé) Om te beginnen gaan we het over Spellingoefenen.nl hebben. Het programma s vanaf groep 3. Je moet woorden na typen van het woordpakket. Iedere groep heeft moeilijkere woorden en hoe hoger je niveau hoe meer woorden je hebt. Wij hebben 45 woorden per taak. Nu doen we ook Taaloefenen.nl. Dat is nieuw en hoort bij spellinoefenen.nl. Nog niet alles is klaar. Het onderdeel woordenschat wel. Je hebt opdrachten en kunt er ook spelletjes en van alles op doen. Maar vooral leren en dat is super leuk! Spellingoefenen.nl is helemaal in het teken van de jungle.

Streepjes (Kayli en Annemé)
Als juf Jitske drie keer op één dag de namen verkeerd zegt,
bijvoorbeeld Amerens tegen Annemé, of Kayli tegen Beau, dan
moet zij trakteren. Dat vinden wij heel erg leuk. Op de tekening
zie je wat zij heeft getrakteerd. Dat zijn bijvoorbeeld likkoekjes en
snoepwormen.

.

De takenlijst (Fardau en Amber) Wij gaan het hebben over de taken. Wij hebben een rad met allerlei opdrachten. Iedere week wordt het rad een plekje verschoven. Dan krijg je een nieuwe taak, bijvoorbeeld boeken en schriften uitdelen. De taken zijn altijd leuk. Ik vind het uitzoeken van de timertimer en het Jeugdjournaal starten het leukst. Er is een leeg vakje in het rad. Soms heeft iemand niks.

.

Showmasters (Mike en Janne-Marte) Elke week staan er twee nieuwe kandidaten voor de klas. Ze mogen dan een liedje of een mop laten horen of een trucje doen of een raadsel of iets van thuis laten zien of een stukje voorlezen en je mag ook zelf een liedje zingen. Soms vergeet juf het wel eens, maar dan kom je nog wel aan de beurt en iedereen vindt het leuk. Als je een liedje laat horen mag je ook mee dansen en zingen. En je moet vertellen waarom je ervoor hebt gekozen. Showmaster staat op onze takenlijst en iedereen vindt de Showmaster het leukst.

Ik ben Lisa (Lisa) Ik heet Lisa (ik ben 8 jaar oud). Ik zit in groep 5. Ik heb een hond Spike en een broer Owen, Een zus Naomi en een broertje Frans. Mijn moeder heet Bianca en mijn vader Ewald. Ik heb 6 visjes en een ervan is Blackie.

.

Slakken in de klas (Beau en Dorien) Wij hebben slakken in de klas! Het zijn Afrikaanse reuzenslakken en we beginnen vanaf het begin. We kregen ze in september (2021) en toen waren de huisjes van de slakken nog maar 0,5 cm. Nu zijn de huisjes al 4 cm. We hebben zeven slakken, waarvan twee witte. Ze zijn nu drie maanden.

Eten. Onze slakken eten sla, groente, appel en komkommer. Ook eten ze schelpen. Ze eten schelpen voor hun huisje. De slakken die wij hebben worden zooooooo groot als een volwassen hand. En ze drinken water.

Weetje! Wist je dat een slak 25.000 tanden heeft? Nog meer dan een haai!!!

Thema’s (Marit en Amerens) Op school werken we met thema’s. We hebben het over de slavernij gehad, over de VOC, over water, het bewegen van de aarde (seizoenen), beroepen en de herfst. We beginnen met het vertellen over verkeer. Er zijn verschillende verkeersborden. De ene is met voorrang geven en de ander moet stoppen. Ik vind verkeer heel leuk. Nu vertelt Marit. Bij crea gaan we knutselen. De laatste keer met crea hebben we vuurwerk gemaakt. Amerens vertelt verder. Hallo, daar ben ik weer. We hebben reuzenslakken in de klas. Ze zijn geweldig! Slakken eten sla en kippen leg korrels. Dit was ons verhaaltje.

Wij hopen dat jullie een beetje een idee hebben gekregen van wat wij zoal doen in groep 5 en 6.

Groeten van Lotte, Anouk, Lieke, Robin, Tymen, Hidde, Lisa, Amber, Dorien, Beau, Amerens, Marit, Yannick, Fardau, Mike, Janne-Marte, Kayli, Annemé, juf Daniëlle en juf Jitske.

Menu