Haar hele leven fan van ABBA

2 nov 2023 | Vrouwen van Nu

Jessica Wassenaar vertelt vanavond over ABBA.Eerste neemt ze ons mee naar de jaren 70: Ikea meubeltjes, lange haren, macramé, Dolle Mina’s, de oliecrisis, autoloze zondag enz. En ABBA natuurlijk. Ze vertelt over hoe het begon en laat jeugdfoto’s zien van Annifrid, Benny, Bjorn, en Agneta . Die zingen nu nog in verschillende bandjes en ze kennen elkaar nauwelijks. (Daar horen we muziek van.)  Ze gaan trouwen en weer scheiden. Pas later vinden ze elkaar, in de muziek en ABBA is geboren. Maar ze vinden elkaar ook als partner, ze gaan trouwen en vormen dus 2 stelletjes. We zien foto’s van hoe ze wonen.

In 1975 wint ABBA het Songfestival met “Waterloo”, het gaat ze voor de wind. In 1976 echter is er onrust in de relaties. De teksten zijn dan ook minder vrolijk dan de melodie (bv “Knowingyouknowing me”). Ze raken op elkaar uitgekeken. In 1979 en 1981 gaan ze scheiden maar blijven samen muziek maken. We luisterennaar “The winner takes itall“ (1980) en “One of us is lying, one of us is crying”(1981). Geen blije tekst, wel vrolijke muziek. In 1981 worden Annifrid en Agneta geïntervieuwd door Mies Bouwman over vrolijke en verdrietige liedjes, over hun plannen voor de toekomst. Maar er zijn geen plannen meer. In 1982 komt de laatste single uit:  ”Under attack”. (We luisteren.) Dat betekent een pauze voor ABBA.

In 2019 staan ze toch weer op het podium. We luisteren naar Agnete die solo zingt: “Slipping througmyfingers”. En we luisteren naar “Gimmegimmegimme…..”

Maar er zijn weer problemen en ze gaan ieder hun eigen weg.Agnetewil meer bij de kinderen zijn. Haar dochter dreigde te ontsporen. Dat is allemaal goed gekomen later. Haar dochter woont nu bij haar moeder op de manege, geeft paardrijlessen en heeft een goede baan.

 Annifrid had eerst een verdrietige tijd: Haar derde man en haar dochter zijn verongelukt, maar zij is nu gelukkig getrouwd met een Duitse prins, mag zich ook prinses noemen en is bevriend met de prinses van Zweden. Haar zoon en kleinzoon zitten ook in de muziek (Heavy Metal). Annifrid zelf doet veel voor goede doelen.

Bjorn is weer getrouwd, woont op zijn privé eiland en is hoogleraar in de muziek. Benny zingt nog steeds en speelt gezellige volksmuziek.

Dan kijken we eerst nog naar de verschillende outfits, hun imago. Altijd spectaculair, feestelijk, kleurig, met glans en glitters, hooggehakt en goed gekapt. En tot slot kijken en luisteren we naar Simone Kleinsma en andere zangeressen die “Mamma mia” zingen, natuurlijk kunnen we ook weer meezingen.

Op dit moment is ABBA trouwens in Engeland weer te zien en te horen, niet in levende lijve maar als hologram.

Els Hoogeveen.