Kleurrijk verbinden december 2022

22 dec 2022 | Fleurig

Zo aan het eind van het jaar blikken we nog even terug op wat het jaar 2022 ons heeft gebracht.

Het jaar begon nat en koud. Zo nat, dat we vreesden voor onze bloembollen, die we in december 2021 hadden geplant. Gelukkig had het koude weer ook z’n voordelen; de voorjaarsbollen bloeien aanmerkelijk langer. Maar na maai-MEI-niet, maakten op 1 juni de maaimachines van de Gemeente korte metten, om alles kort en ‘netjes’ te maken.

In maart werd er een rode meidoorn geplant bij school op verzoek van het Groen Manifest met een bordje , waarop hun ‘droom’ stond vermeld. De burgemeester liet het afweten, maar directrice Matty was de perfecte waarnemer met een ‘groen ’ambtsketen. Doordat het zo koud was begonnen de kinderen op de grond te stampen. Dit had tot gevolg,
dat Matty handen vol wormen in het plant gat kon stoppen. Een hilarisch moment! De boom had het moeilijk, want na de natte en koude periode volgt een lange droge en warme zomerperiode.

Een winterimpressie, een beetje rijp maken bomen en planten ‘sprookjesachtig’. De zon staat laag en dus hebben we lange schaduwen over het veld. Maar ook nog een goudsjeblom, die nog parmantig staat te bloeien!

De dahlia’s op het Feestlân en in de dorpstuin bloeiden goed, maar boven de 30 graden veranderden ze al gauw in droogbloemen. Pas in de herfstperiode kwam de tweede bloei op gang. Ook bij de Trijehoek had de warmte en droogte zijn impact. (Nu met de huidige gasprijzen denken we met weemoed terug aan die warme zomerse dagen!)

In de zomermaanden zijn we ’s avonds in de dorpstuin bezig geweest. Het was er goed toeven en zaten gezellig na aan de nieuwe picknick-tafel. In augustus werden de bermen bij de vaart gemaaid en in alle enthousiasme (tijd is geld) werden
alle struiken en jonge boompjes plat gemaaid. Jammer, maar helaas.

Een gesprek met de Gemeente wekte weinig enthousiasme op en zo kwamen de activiteiten op een laag pitje te staan. Ook werd de Steenbreekactie bij school zo goed als teniet gedaan door ‘overijverige’ mensen. Dat er daarna ook nog zout werd gestrooid om elke vorm van groen uit te roeien ??? Maar goed dat de kinderen van De Flecht in december nog aardappelen konden rooien. Aardappelen eruit, bloembollen er in.

Lieve Liphústers, laten we in 2023 allemaal een boom/struik planten. Laat je tuin wat meer met rust, zodat je meer tijd hebt om te genieten en als je meer geniet heb je minder stress en met minder stress wordt je een gelukkiger mens!

Laten we er een fleurig en kleurig 2023 van maken !

Fleurig ommetje Lippenhuizen,
Gelbrigje Visser
Christien Hofman