Kleurrijk verbinden november

28 nov 2022 | Fleurig

Het is een zachte en mooie herfst met prachtig licht, heel veel paddestoelen en mooie herfstkleuren om van te genieten. Allerlei planten bloeien weer omdat de temperaturen vrij hoog waren. Hier en daar zie je een nieuwe bloem in de Hortensia of rozenstruik en de vaste plant tuingeranium heeft ook nog wat bloemen om de boel op te fleuren.

De eenden keren weer terug naar de Compagnonsvaart en de tuinvogels hebben het druk. In mijn tuin zaten er pimpelmezen en koolmezen zaadjes te eten op de zaadstengels van de teunisbloem, het helmkruid en de wilde kaardebol. Laat al die stengels dus gewoon in je tuin staan en knip ze niet af.

Afgevallen bladeren van het tuinpaadje kun je het beste over de plantvakken verdelen, zodat de grond overal bedekt wordt tussen de planten en onder bomen en struiken. Met afgemaaide gras van een laatste maaibeurt kun je hetzelfde doen. Dat laagje blad en/of gras beschermt de bodem van je tuin en stimuleert het bodemleven.

Er leeft ook van alles tussen die bladeren. Je hebt vast de merel wel eens bezig gezien, die met z’n snavel het ene na het andere blad optilt, op zoek naar voedsel. Heb je erg veel bladeren, maak er dan een bladhoop van op een plek waar die niet weg kan waaien. Je kunt er ook wat takken op leggen om het blad vast te houden. Misschien kiest een egel die plek uit om te overwinteren. Maak je tuin in elk geval niet kaal, ga niet spitten, houdt de bodem bedekt en geniet, uit het raam kijkend, van alles wat er in je tuin gebeurt.

een winterjasmijn, die de hele winter bloeit!

Hang voorlopig geen vetbollen op, dat kan altijd nog wanneer we een halve meter sneeuw krijgen. Er is nu nog genoeg te eten aan zaden, fruit en beestjes.

Zie je maar weinig vogels in je tuin? Ga er dan even op studeren wat je zou kunnen verbeteren. Zet in je tuin bijvoorbeeld planten en struiken die ook van nature in Nederland voorkomen, plaats een vogelbadje, zorg voor struiken met bessen en bloemen met zaadstengels. Houd ruimte voor rommelhoekjes, maai het gras wat minder vaak, zodat er ook planten als madeliefjes en boterbloemen in gaan groeien.


Leuk om daar over na te denken en alvast te dromen over volgend jaar.
Een fleurige herfstgroet,

Gelbrigje Visser
Christien Hofman