Maart roert zijn staart!

25 feb 2022 | Fleurig

Heb je de mooie nieuwe bomen langs de vaart al gezien? Na het rooien van de populieren die er stonden was het een paar jaar een kale boel. Nu staat er weer een mooie rij nieuwe bomen:  Platanen. Ik ben benieuwd hoe het eruit ziet als over een paar weken de bladknoppen uitkomen en de bomen groen worden.

Bij de school in Lippenhuizen staat ook een nieuwe boom, een Rode Meidoorn. Er staat een bordje bij, wat je maar even moet lezen!
 Toen de kinderen van De Flecht het plantgat rond deze boom dichtgooiden, vonden ze heel veel wormen in de grond. Door even lekker op de grond te stampen kwamen er nog veel meer wormen uit de grond naar boven. De wormen reageren op trillingen. Hongerige vogels maken daar ook gebruik van.  Ze doen een “wormendansje” en trappelen zo de worm naar boven als lekker hapje. De worm denkt bij die trillingen misschien aan vallende regendruppels. In de regen kan een worm veilig, zonder gevaar voor uitdroging, boven de grond komen. In humusrijke grond kunnen wel 432 wormen per vierkante meter voorkomen!

In de grond hebben wormen een belangrijke rol. Ze maken deel uit van “wat je “het bodemleven” noemt.
Wormen beluchten de grond door er gangen in te graven. Eigenlijk zijn het heel sterke dieren, echte grondwerkers.
Door die gangen in de grond kan er zuurstof in de bodem komen, maar ook water kan erin vastgehouden worden. Plantenwortels kunnen gemakkelijker hun weg vinden. De wormen mengen de verschillende grondlagen en verzamelen organisch materiaal: afgevallen bladeren en dode planten. Dit wordt door de wormen opgegeten en omgezet in mineralen: wormen composteren het afval tot goed plantenvoedsel en zorgen zo voor een betere bodemstructuur.
Er zijn wereldwijd wel 670 soorten wormen, waarvan er 22 soorten in Nederland voorkomen. De ene soort worm kan beter leven in zuurdere grond, een andere soort houdt meer van drogere grond of leeft juist in diepere grondlagen. Regenwormen vormen een belangrijke voedselbron voor bijvoorbeeld merels.

Nu het voorjaar wordt, wil je misschien je tuinterras schoonmaken: het onkruid tussen de tegels weg en de groene aanslag eraf. Veel mensen gebruiken daar schoonmaakazijn voor. Maar dat is erg slecht voor de wormen in de grond! Een worm bestaat voor een groot deel uit water. De azijn is al snel te zuur en dat overleeft een worm niet. En zonder wormen verslechtert de structuur van grond in je tuin, de planten groeien niet goed meer en de merels, roodborstjes en mollen moeten op zoek naar ander voedsel of een andere plek om voedsel te vinden. Laat de schoonmaakazijn dus liever staan. Gewoon schrobben met alleen water kan ook en de planten, regenwormen, merels, mollen, roodborstjes en natuurliefhebbers zullen je dankbaar zijn! En die groen geworden tegels kun je in je tuin misschien ook wel helemaal weghalen en vervangen door planten. Je kunt je tuinstoel ook op het gras neerzetten. Hoe groener je tuin, hoe meer er te beleven valt. Voor jezelf en voor de natuur om je heen.


Namens Fleurig Ommetje Lippenhuizen,
Christine Hofman