Ondernemer Femke Liemburg

21 feb 2024 | Vrouwen van Nu

Op 13 febr. j.l. was oud-dorpsgenote Femke Liemburg uitgenodigd (dochter van bestuurslid Fenna), nu woonachtig in Gorredijk, om te vertellenover haar werkzame leven tot nu toe.
Dat deed ze aan de hand van de indeling van een boek: In een open en eerlijk verhaal vertelde ze, dat ze via een snuffelstage in 3 Mavo bij boekhandel Planteyn in Gorredijk terechtkwam en er daardoor uiteindelijk een bijbaan tijdens haar studie aan overhield.
Haar eerste officiële baan na haar studie was geen succes. Na 5 weken belde boekhandel Daan Nijman uit Roden met Planteyn of men iemand wist, want zij zaten met ziekte. Ze tipten Femke en zo kwam ze in Roden terecht. Het was wel crisistijd, maar haar nieuwe baas zat vol plannen en was innovatief. Daarin kon ze van betekenis zijn: samen kom je verder.
Na enige tijd werd haar gevraagd of ze mede-eigenaar wilde worden. Financiering was moeilijk, maar het lukte uiteindelijk toch, ze was vol vertrouwen en had een hecht team.
Na 1 ½ jaar kon de boekwinkel in het U.M.C.G. in Groningen na een faillissement worden overgenomen. Een leuke plek, waar 80% van het personeel zijn cadeautjes koopt. Ze zag kansen, ook online is ze goed te vinden. Een andere winkel in het U.M.C.G. kwam te huur, Femke zag ook daar iets in en speelt in op cadeaus met oog voor milieu en duurzaamheid. Op een bepaald moment gaf de mede-eigenaar aan zijn aandelen aan haar te willen verkopen.
In het ziekenhuis had men oog voor de eventuele gevolgen van de corona uitbraak in China, daardoor kon ze snel handelen.
Toen kwam corona ook in ons land. Alles moest anders, maar ze sloeg zich er door. Het personeel werd anders ingezet en door goede keuzes te maken, redde ze het op. Door wat er toen gebeurde, heeft men als team bepaalde kwaliteiten ontwikkeld, dat was anders niet gebeurd.
Ondernemen is een werkwoord, ze probeert er het beste uit te halen voor haar team en klanten. Daarna nam ze ons mee in het dagelijks leven van een boekhandel, hoe alles is geregeld.
Ook leerden we, dat in Nederland is afgesproken, dat een boek overal dezelfde prijs heeft, waar je het ook koopt. Ze pleitte er voor boeken, die niet op voorraad zijn in je winkel, wel via je winkel te bestellen. De bestelling is ook dan de volgende dag binnen, de boeken komen allemaal uit hetzelfde magazijn en de winkel heeft er ook wat aan. Haar assortiment is breder, met spelletjes, puzzels etc. Ze wil haar klanten verrassen, maakt combi’s met andere producten b.v. over taal, letters etc.
Marketing is belangrijk, ze zorgt voor allerlei happenings in de winkel, het creatieve proces doen ze met elkaar. Ook was ze 2 ½ jaar lang te horen op N.P.O. klassiek met: Het boek van de week. Femke wil wel baas blijven over haar eigen tijd en heeft met betrokken personeel en ondersteuning tijd en ruimte voor nieuwe kansen en mogelijkheden, je moet je blijven ontwikkelen. Aan het eind van de avond gaf ze de aanwezigen mee: ‘later is nu’ en ‘zoek een balans in werk en privé’. ‘Druk’ vindt ze geen goed woord. Froukje Tuinstra bedankte haar aan het eind van de avond met een cadeaubon (geen boekenbon natuurlijk) en constateerde met recht: Wat een bevlogen onderneemster! Nieuwsgierig? Zie www.daannijman.nl.

 Diny Kuipers