Spannende reis naar Antarctica

2 nov 2023 | Vrouwen van Nu

De Shackleton Tour die ze maakten, is genoemd naar een Britse ontdekkingsreiziger uit het begin van de vorige eeuw, die evenals Roald Amundsen en Robert Scott gegrepen was door het Zuidpoolgebied, maar daar ook met schipbreuk en ontberingen te maken kreeg.

Na een vlucht naar Buenos Aires, met onder meer een bezoek aan een hele bijzondere begraafplaats met hele grote graftombes en het graf van Evita Peron, ging de reis naar de meest zuidelijke stad ter wereld, Ushuaia in Argentinië, een wintersportplaats die aan het uiteinde van het Andesgebergte ligt. Daar begon de expeditie op de Explorer, een schip van 72 m. lang, met 154 mensen aan boord van 18 nationaliteiten, waarvan 91 passagiers.

De reis was een verjaardagscadeau voor Marga, omdat ze gek is op pinguïns en Pieter ‘mocht mee’…

Het eerste doel was de Falkland eilanden bezoeken. Daar nestelen de pinguïns op de rotsen, ze worden ‘rockhopper’ genoemd, ze zijn zo ’n 65 cm. groot en vormen paartjes voor het leven. (Een mooi bijpassend muziekje: Ede Staal zong: Salstoe altied bie mie blievn, lutje wicht!)

Een andere soort was de Gentoo of Ezelspinguïn die iets groter is en nestelt op kiezelstenen.( Ze vangen elke dag zo ’n 10 kg.vis) en verder de Magelhaen pinguïn die solitair in holen leeft.

De meest bedreigde vogelsoort daar is de wenkbrauwalbatros, er verdrinken duizenden vogels door de Japanse vismethode van lijnen met haken.( Lijnvisserij).

Op reis naar het eiland South Georgia werden walvissen-zuidkapers-gezien, (deze getoond op de film) was 16 m. lang en woog 60 ton, uit zijn vele zeepokken bleek dat het al een ouder exemplaar was. Prachtige beelden, op de film begeleid door ‘What a wonderful world’ van Louis Armstrong.

Bij South Georgia wilden ze een fjord binnen varen, maar het werd opeens heel slecht weer, het begon te stormen en ze gingen beschutting zoeken. Deze dag kwamen, net als de dag ervoor, er maar 10 mensen aan tafel, de rest was zeeziek, (we horen  ‘Riders on the storm’.)

Zoveel geweldige beelden kregen we te zien: een heel fotogeniek landschap, lijkend op het Noorse Fjorden gebied, er werd gewandeld over een gletsjer, 1400 m. naar boven, 6 uur lopen in de stilte, een hele ervaring. Zeeleeuwen met een harem van 20 vrouwen, rendieren waarvan de voorouders hier naar toe zijn meegenomen door de Noren, koningspinguïns met pluizige jongen die tot hun 2e jaar gevoerd worden, zeeolifanten met 3,5-tot 5 ton spek, reuzenalbatrossen met een vleugelwijdte van 3 á 4 m., een luipaardzeehond die een pinguïn te pakken krijgt.

Er werd nog veel meer wetenswaardigs bij verteld over de dieren en bijvoorbeeld de locaties waar de Noren een walvisvaardersstation hadden, het eiland waar de bemanning van ontdekkingsreiziger Shackleton 630 dagen moest overleven en wachten op de redding, en overde begraafplaats van Shackleton op Gryt Vicken.

Maar toen… Op 180 km. van Antarctica kreeg de Explorer met steeds meer ijs te maken, het was een veld golvend pakijs van 1,5 m. dik. Een paar uur later was er een stip op de radar te zien, een grote ijsberg. Het schip raakte heel sterk ijs en scheurde onder de waterlijn open.                            Er werd een S.O.S. alarm uitgestuurd en er werden noodsignalen gegeven. Iedereen moest zijn zwemvest pakken, want er stroomde water in het schip. Het schip maakte slagzij en er werd uit alle macht geprobeerd het gat te dichten. De kapitein deed het goed, het schip kon uit het ijs varen zolang de hoofdmotor werkte. Toen het bevel kwam om het schip te verlaten, moest er overgestapt worden in rubberboten en reddingsboten. Zeven en een half uur werd er rondgedobberd en sommige mensen raakten onderkoeld, 6 uur na de redding zonk de MV Explorer.

De Jannenga’s werden opgepikt door de Nord Norge, even daarna stak er een zware sneeuwstorm op, wat een geluk dat ze die niet in de open bootjes over zich heen gekregen hadden!

Alle eigendommen liggen nu op de bodem van de oceaan, 1500 m. diep. Er werd meteen een kledinginzameling gehouden onder de gasten van het schip, en men werd afgezet op een Chileense luchtmachtbasis op Antarctica, waar noodbedden in een sporthal waren neergezet. Met een Hercules, vrachtvliegtuig van de Chileense luchtmacht, werd naar de vaste wal gevlogen in Zuid Chili, daarna nog 4000 km. noordelijker, de warmte tegemoet in Santiago de Chile.

Terug op Schiphol was het een emotioneel weerzien met de familie, die erg in spanning had gezeten na de eerste berichten dat het schip gezonken was. (Hierbij hoorden we de muziek van Rod Stewart: I am sail”ing in stormy waters…).

Na afloop konden er nog vragen gesteld worden, zoals: ‘Hebben jullie er trauma’s aan overgehouden, want jullie zijn toch heel dicht bij de dood geweest  en zouden jullie weer terug willen? ‘

Ze willen graag nog eens de reis afmaken, want eigenlijk zijn ze maar tot de 11e vaardag gekomen, terwijl ze nog een week hadden zullen varen. Ze zijn al begonnen met sparen… En het verwerken van de gebeurtenissen ging ook door het samenstellen van de film ( met  gekregen materiaal van medepassagiers van wie de foto- en filmapparatuur niét op een diepte van 1500 m. lagen…) en het geven van lezingen, zodat je het steeds weer beleeft.

Hieke J.